Вести

Вучић: Прича Бастаћевог кума је доказ каква је опасност претила Србији

Председник Александар Вучић изјавио је да верује у речи кума Марка Бастаћа, Лазара Лешњака, који је Бастаћа оптужио за насиље и корупцију, те додао да за председника општине Стари град, након тога што се чуло о њему, више нема места у политици и да верује да ће надлежни органи реаговати.

"Немам сумње да је то истина, и кад то кажем никакав притисак ни на кога не вршим, искрено говорим", рекао је Вучић и додао да је свима јасно да је сушта истина оно о чему је Лешњак говорио.

"Сувише је ово озбиљна ствар да би то било заташкано", рекао је Вучић, а изјаву Марка Бастаћа да не жели да иде на полиграф, јер нема поверења да ће резултати бити тачни прокоментарисао је као најречитији доказ Бастаћеве кривице.

"Најобичнији полицајац ће вам рећи, а и сви знају, да полиграф не може да се намести", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да сведочење Лазара Лешњака показује да је реч о и систематској пљачки, јер то признаје човек који је у томе учествовао.

"Он је чак и представљао листу Бастаћа за раније изборе. Ако сте ви за сваки бесправно изграђени објекат на општини Стари град, најбогатијој општини, узимали новац за легализацију и то траје годинама, па чекајте, ви неком причате о корупцији? Како вас није стид, није овде реч о локалном службенику, већ потпредседнику једне политичке странке", рекао је Вучић.

Вучић је додао да је прихватио да прича о случају који је обелодањен приказивањем снимка на Студију Б, у којој је Лешњак изнео своје тврдње, не зато што је реч о опозиционим председнику општине, већ зато што жели да укаже каквој опасности смо ми били изложени и где би могло наше друштво да заврши "ако се догоди да ти људи преузму дизгине власти", и каквом бисмо насиљу и мафијашком понашању били изложени.

Навео је да је шокиран детаљима које је чуо, те додао да такве ствари неко не говори, ако то није истина. "Али, нека људи сами процене", рекао је Вучић.

Вучић је навео да је из свега што се дешавало у претходном периоду извукао неколико закључака, и да ту види и своју кривицу, јер је када су почели протести у децембру прошле године, знао да иза тога стоје Драган Ђилас, Бошко Обрадовић, Вук Јеремић, али да није довољно указао на то о чему је реч, јер се они нису појављивали у почетку, јер су желели да привуку обичне људе.

"Ја сам погрешио, јер нисам довољно добро разумео, погрешно сам приступио, сматрајући их њиховим присталицама", рекао је Вучић.

Како је рекао, подршка том делу опозиције у међувремену је опала са 17 на испод осам одсто, јер су људи отишли - или у апстиненцију или су променили политички став.

"Бавећи се КиМ, штитећи интерес народа, борећи се за фабрике, нисам видео одређене ствари и сам сам крив. Потценио сам потребу људи да искажу гнев и нисам им се обратио са пуним поштовањем, као председник. Данас видим да сам погрешио, данас видим да ти људи не желе да стоје иза оваквих мафијаша и насилника", рекао је Вучић.

Вучић је додао је да је његова кривица што није свима указао на постигнуте резултате, јер је требало да се бори за сваког ко другачије мисли од њега и да га убеди у супротно.

Осврнуо се и на случајеве вешала које је на протесту носила опозиција, на паљење књиге Горана Весића, што је приписивано напредњацима као провокаторима, што се показало нетачним.

"Мариника Тепић, која је променила седам странака, може шта хоће да измисли и не секира се уопште. Мислили су да, када се виде панталоне и рукави оног ко пали књигу, не можемо да увртрдимо ко је", рекао је Вучић.

Вучић је додао да су од почетка знали о чему се ради, а да тужилац не мисли да има "бића" кривичног дела.

"Ја мислим да је страшно. То се дешавало само у Немачкој пре Другог светског рата", рекао је Вучић.

Данас су, додаје Вучић, и они признали, али што нису рекли раније.

Како је рекао, не постоје "цвећке", јер има много људи који праве разне глупости, али овако језивих случајева, попут онога што је радио Бастаћ, нема.

"Да се то десило међу нама, у нашој странци, најбруталније бисмо се обрачунали", рекао је Вучић и додао да би такви људи да су у име СНС узимали паре да "их носе Вучићу" били похапшени.

"Али, ово показује да је реч о системској и систематској пљачки, ако то признаје човек који је у томе учествовао. Он је чак и представљао листу Бастаћа за раније изборе. Ако сте ви за сваки бесправно изграђени објекат на општини Стари град, најбогатијој општини, узимали новац за легализацију и то траје годинама, па чекајте, ви неком причате о корупцији? Како вас није стид, није овде реч о локалном службенику већ потредседнику једне политичке странке", рекао је Вучић.

Како је Вучић додао, чуо је да су "узимали и од деце".

Упитан да ли за Ђиласа и Бастаћа после овога има места у политици, Вучић каже да нема, да је то завршена прича.

"Како сам био сигуран да нема места за Ђиласа после пљачке - можете да радите шта хоћете, али људима увек остане у подсвести."

Коментар на то што се Ђилас данас није оградио од Бастаћа, Вучић је рекао:

"Да ли се оградио од оног што је позивао на силовање? Како да се огради, само зна да прети - тужићемо вас. Да ли ја треба да тужим ''Данас'' јер су писали да моја деца спавају у кући Бебе Поповића, а ни ја нити било ко из моје породице није тамо крочио. Борим се својом истином. Не постоје лажи које нису изговарали – изађеш па се бориш. Људи виде шта је истина", истиче Вучић.

Вучић такође сматра да је боље да су "данас ћутали и да нису одговарали".

Вучић је рекао да не сме да говори о многим стварима због службене тајне, али да када је говорио да Србији не сме да се догоди да земљом управљају они који су придружени чланови шкаљарског и кавачког мафијашког клана.

Вучић је рекао да очекује да државни органи обаве свој посао по том питању и да је то сувише крупна ствар и озбиљна да би могао било ко то да заташка на било који начин.

Коментаришући то што је Бастаћ рекао да неће да иде на полиграф  јер не верује да неће бити намештен, Вучић је рекао да је немогуће наместити детектор лажи.

"Полицајцима је јасно чим чују криминалца да то говори да је крив. Оптуживали су нас раније за неку аферу и то Пајтић посебно и као премијер сам ишао на детектор лажи и прошао га, а Пајтић је рекао да му не пада напамет. Када је Пајтић требало да иде на полиграф крио се као мали миш, бежао из земље, крио се у стану тако што је носио мекане папуче када звоне полицајци. То је толико јадно и бедно да речи немам. Када неко хистерично каже да неће на полиграф, јасно је све", навео је Вучић.

 

Србија међу прве три европске земље по расту БДП

Вучић је саопштио да је Србија у трећем кварталу ове године остварила, према првој процени, привредни раст од 4,7 одсто.

Вучић је, такође, рекао да се тако Србија нашла међу три земље у Европи са највећим привредним растом.

Према Вучићевим речима ова стопа раста је изванредна где очекује да ће раст БДП-а у овој години прећи 3,5 одсто, односно да очекује 3,6 или 3,7 процената за целу 2019. годину.

Вучић је оценио да ти резултати показују да постижемо добре резултате и да, ако наставимо тим трендом у прва два квартала наредне године, то ће значити даље побољшање животног стандарда грађана Србије.

 

Србија по незапослености достигла ЕУ - испод 10 одсто

Вучић је изјавио да очекује да наредних дана добије званичне податке да је Србија спустила незапосленост испод 10 одсто и тако достигла ниво ЕУ.

То ће бити први пут да Србија има једноцифрену незапосленост, рекао је Вучић.

"Уз то, грађани ће имати и плате веће од  500 евра. За кратко време смо постигли нешто што ће ући у уџбенике. Поносан сам на те резултате", нагласио је Вучић.

Вучић је рекао да посебно треба радити на достизању "српског сна", а коме се многи подсмевају - да се младим људима омогући да могу да купе станове, аутомобиле и друго, а што ни у Немачкој и другим западним земљама не би могли лако да стекну.

"То су веома добре вести, грађани могу да виде свакодневни напредак Србије и овог и других градова. Наравно да то не иде темпом који би људи хтели, али Србија и српска економија иду у добром смеру", нагласио је Вучић.

Вучић је рекао да би могли и брже да се развијамо када би људи више радили и да свако себи треба да постави питање да ли је радио толико да може више да зарађује.

Вучић је рекао да ће минималац бити 254 евра односно око 30.000 динара и да је то за 65 одсто више него пре само пет година.

"Поносимо се извозом у ИТ сектору. Укупан извоз земље био је 2011. године 11 милијарди, а сада чак 23 милијарде, што много говори о напретку. Ове године очекујем да остваримо апсолуни рекорд у привлачењу директних страних инвестиција и да повећамо нашу разлику у односу на околне земље, укључујући и земље ЕУ - Хрватску и Бугарску, што говори да ћемо развијеније земље и брже сустизати него што смо се надали", навео је Вучић.

 

Отварање ауто-пута од Обреновца до Сурчина 19. децембра

Вучић је најавио да ће 19. децебра, на Светог Николу, бити за саобраћај отворен ауто-пут од Обреновца до Сурчина.

Грађанима Умке и Остружнице поручио је да ће приступни пут ка ауто-путу имати четири траке и да ће се решити питање клизишта како би са Чукарице и Железника они могли да излазе на аутопут Милош Велики, а како не би морали да чекају завршетак новобеоградске излазнице са пута.

Вучић је за рекао и да ће 9. новембра бити отворен ауто-пут од Ниша до Бугарске.

Говорећи о уклањању транспарента са његовим и ликом члана председништва Босне и Херцеговине Милорада Додика са ауто-пута у Грделичкој клисури, а који је уклонио функционер Странке слобода и правда Марко Бастаћ, рекао је да могу да скину шта хоће, али да не могу да промене чињеницу да они нису изградили тај пут.

Тај пут ће да остане за нове генерације, као резултат, рекао је Вучић, ради свих чланова владе и навео да је ова власт изградила ауто-пут Милош Велики, Јужни и Источни Коридор, Ипсилон крак код Келебије на граници са Мађарском...

Вучић је указао и да ће захваљујући пројекту изградње брзе пруге ка Будимпешти, на деоници од Београда до Новог Сада за две године моћи возом да се стигне за 35 минута.

 

Ако треба идем на полиграф због афере око оружја

Вучић је изјавио да је спреман да иде на полиграф због измишљене афере око оружја, али и других ствари за које га опозиција оптужује.

Вучић је рекао да опозиција бесмислено оптужује бившег амбасадора Палестине у Црној Гори Мухамеда Дахлана - да је умешан у извоз оружја из Србије у Саудијску Арабију и Уједињене Арапске Емирате и истакао да су то глупости.

"Оптужују званичног амбасадора Палестине у Црној Гори. Али, знате са ким је он имао први састанак у Београду од политичара - са Драганом Ђиласом, веровали или не, али то нису рекли", рекао је Вучић и нагласио да је то само једна пикантерија у мору њихових лажи.

"Причали су о пољопривреди, није ту било никаквог кривичног дела или било чега", додао је Вучић.

Вучић је рекао да је за разлику од њих спреман да иде на полиграф и за оружје и све друге намештене афере.

"Наравно да ћу да се борим да Србија продаје оружје, али да лично учествујем у томе, не пада ми напамет. Мени новац није потребан. Ја живим за то да се једног дана прича како смо развијали економију и променили Србију“ -рекао је Вучић.

 

Курти шах против мене неће играти јер би био поражен

Вучић рекао је да не види смисао било каквих разговора са Аљбином Куртијем после свих изјава које је дао.

„Не знам о чему би разговарали. Као што је Кенеди рекао да преговарате само по принципу оно што је моје је моје, а можемо да разговарамо само о ономе што је твоје - на то не пристајем“, поручио је Вучић.

Вучић је истакао да је Курти рекао да ће са њим играти шах, али је Вучић рекао да је неопходно нешто помало знати о тој игри да би се играла.

„Покушао је Изетбеговић, који игра прилично добар шах. Шах је озбиљна игра. Шах неће никада играти против мене јер би био тешко поражен“, нагласио је Вучић.

Што се састанка Куртија са мањинама, на који није позвао Српску листу, тиче, Вучић је рекао да Албанци раде све што смо ми радили 80-тих и 90-тих година, када смо имали "наше" Албанце, а нисмо разумели шта већина Албанаца жели, а они су, како су тврдили, желели само републику.

"Нисмо их слушали, јер их нисмо видели, а тако они сада раде са Српском листом. Хоће да виде само своје приватне послушнике. То је огромна грешка, а уједно и противзаконито, чак и по њиховим законима", објаснио је Вучић.

Вучић је рекао да то показује како су све нервознији, губе тло под ногама, а то није лош сигнал за нас.

Ситуација у којој је Косово и Метохија остављена, према речима Вучића, је била катастрофална - Албанци су прогласили независност, успоставили све елементе државности уз помоћ западних сила.

„Паметном, мудром и одговорном политиком успели смо то питање да издигнемо и вратимо присуство Србије и шансе да се Србија пита за косовскометохијске ствари много више него раније“, закључио је Вучић.

 

Само економски јаке земље су видљиве у свету

„Први наш стратешки циљ је да земљу и себе мењамо, да свој приступ проблемима мењамо, да се демократизујемо и одржимо дисциплину у јавним финансијама, јер су само економски јаке земље видљиве у свету „- истакао је Вучић.

Говорећи о јучерашњим састанцима са представницима ЕУ у Бриселу,Вучић је рекао да је економија наш „хлеб насушни“, и да је економија „све и свја“.

„Само оне земље које су економски јаке видљиве су у свету. Економија и војска су два фактора снаге, али војска зависи од економије“, рекао је Вучић.

Вучић је истакао да нема шта да замери Жан Клод Јункери и Федерики Могерини, и констатује да су они радили добро свој посао.

„Али када видите да се променила тактика, то је као да крене киша да пада током утакмице и тада, због новонастале ситуације, узмете и шутирате са даљине. Идемо даље ка Европи, радимо свој посао, уз најближу сарадњу са Кином, Русијом, афричким и азијским земљама“, објаснио је Вучић.

Вучић је рекао да ако буде победила његова странка на предстојећим изборима, да планира велику афричку турнеју у септембру и октобру идуће године.

Тиме, како додаје, жели да отвори прилике за наше компаније.

„Боримо се за себе, гледамо на себе, али и регион, да направимо најближе односе међу нама. У тој сарадњи ићићемо два корака напред, један и по назад, али ћемо ипак напредовати. На састанку 10.октобра у Охриду направићемо нови корак напред“, најавио је Вучић.

Вучић је додао да албански премијер Еди Рама вероватно није ни желео да дође у Брисел, али да му је захвалан што је заинтересован за тешње односе у региону.

 

Вучић упутио саучешће због погибије радника у Чортановцима

Вучић је упутио саучешће председнику Турске и породицама двојице радника из Турске који су погинули данас на градилишту железничке пруге Београд - Нови Сад у Чортановцима.

Вучић је изразио жаљење због погибије двојице радника и упутио саучешће и компанији у којој су двојица радника радили.

"Ужасна несрећа. Молио бих да приме моје саучешће, и Турском председнику и компанији", пренео је Вучић жаљење због несреће.

Подсећа да је он недавно обишао то градилиште и да је тада, како је приметио, лоше стајала конструкција на коју се и он том приликом попео.

Вучић је рекао да је иначе у питању фантастично градилиште на којем огроман труд и рад улажу српски радници заједно са Русима и Турцима који тамо раде.

 

 

Извор:Танјуг/ТВ Пинк