Вести

Вучић: Председник Макрон показао је поштовање какво други нису

Председник Александар Вучић изјавио је вечерас да је Србија захвална председнику Француске Емануелу Макрону што је поручио да му је наша земља у срцу и да је својом искреношћу придобио срца грађана Србије.

"Није све што сте рекли било лако за народ и мени би чешће звиждали него аплаудирали да сам пола од тога рекао, али сте купили срца грађана и задобили њихово поверење, јер нисте изабрали да говорите у четири зида или пред камерама, него сте дошли пред грађане, да њима говорите, а људи у Србији то највише поштују", поручио је Вучић францском колеги.

Вучић је истакао да је Макрон једини политичар који је дошао, а није рекао хоћу да говорим пред 10-20 истомишљеника.

"Рекли сте не лаке ствари за нашу земљу и народ, које сам разумео. А, ови људи су вам отворили срце и рекли да је велики Макрон показао поштовање према њима, према Србији. Хвала вам на томе. Ови људи вам то неће заборавити", истакао је Вучић.

Он је подсетио на речи краља Александра Карађорђевића 1917. године да је Србија пала, али да српска војска није пала и да иде заједно са француском или у смрт или у победу.

"И ишли смо у победу и - победили смо, заједно са вама. И хоћемо заједно са вама да побеђујемо и у будућности", поручио је председник Србије.

Вучић је приметио да и када су се у Србији, после неких догађаја чуле речи које нису ишле у прилог пријатељству две земље, то је зато што је Србе увек највише болело када је нешто што нисмо желели да чујемо или видимо - долазило из Француске, јер смо Француску увек волели и волимо и од ње увек очекујемо више од других, док од неких других не очекујемо ништа.

Председник је пренео грађанима да је Макрон имао стрпљења да га данас саслуша и све што је говорио о нашим недаћама, о свему кроз шта је српски народ прошао у последњим деценијама. И, како је рекао, ако ништа друго, Макрон је имао стрпљења да слуша, а он сам га је, каже, замолио само да разуме Србију и Србе.

"Урадио некада нешто или не за нашу земљу, показао је поштовање какво други нису", рекао је Вучић и затражио аплауз за Макрона. Поручио је Макрону да за њега има само једну поруку, будући да је шеф француске државе рекао да се Европа дубински реформише, а како то буде ишло, у том процесу, тако ће и Србија да приступа.

"Рекли сте да вам је Србија у срцу, пожурите са тим дубинским реформама и овај народ памтиће вам то заувек", поручио је Вучић.

Додао је да је Споменик захвалности Француској један од најлепших споменика српске и југословенске уметности и културе, који је увек делио судбину наших односа, али увек на најлепшем месту у Београду, какво нема и не може да добије ниједан други споменик.

Вучић је додао и да је са француским колегом данас договорио оно што је важно за грађане Србије, али пре свега, о међусобном поверењу и пријатељству, о потреби да чујемо и слушамо једни дурге, и да Србија неће тражити ништа туђе, нити нешто што би Француској могло да нашкоди. Како је рекао, данас је разговарао и сутра ће, са најважнијим човеком у Европи, уз Ангелу Меркел, мада је млађи од свих и пред њим је будућност.

"Замолио сам га да, са љубављу коју осећа према Србији, брине о Србији, а ми ћемо радити напорно, марљиво и бићемо поуздани партнери", рекао је Вучић. Захвалио је свима што су се окупили у, како је рекао, невероватном броју.

"Ако хоћемо да будемо део Европе и света морамо себе да мењамо. Извукли смо земљу из економске кризе, банкротства, и у томе ћемо ићи напред, али мораћемо да мењамо начин размишљања, да слушамо и чујемо друге, као што је Макрон желео данас да чује нас", рекао је Вучић.

Молим вас, каже Вучић, да поштујете политику која није лака, која не значи лака обећања и испуњења лаких обећања него оних који ће нашој деци обезбедити будућност, мир, и стабилност. То је политика за коју тражим подршку Макрона, и за коју ћу увек тражити вашу подршку. Потребно је, рекао је председник, да наставимо да се боримо, да не стајемо.

"Лако је стицати непријатеље и отерати свакога. И поред тога што сте могли да будете љути на мене, али и можда и на Макрона, ипак сте аплаудирали. То је оно што нам је потребно, Србија која гради мостове, пријатељства, а стара чува и негује. Нико нема толико срце и душу колико Србија", рекао је Вучић.

Замолио је окупљене да покажу поштовање према француским пријатељима.

"Велико хвала, председниче Макрон, што сте дошли да говорите на овом величанственом скупу и као што се рекли - живела Француска, живела Србија, живело српско-француско пријатељство", рекао је Вучић на француском, а онда и поновио последње поруке и на српском.

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг/Пинк