Вести

Вучић : Од суботе у 13 до понедељка у 5 часова забрана кретања

Председник Србије, Александар Вучић, пренео је, након заједничке седнице два кризна штаба, да су донете нове мере, пре свега забрана кретања од суботе у 13 часова до понедељка у 5 ујутро, те забрана окупљања више од две особе.

Трећа мера није рестриктивна, односно омогућено је власницима да прошетају кућне љубимце од 23 сата до један иза поноћи.

Вучић је истакао да су викенди увек правили највеће проблеме, због чега је донета мера полицијског часа између 13.00 у суботу до 05.00 сати ујутру у понедељак.

Вучић је указао да се оставља довољно времена грађанима да купе све што им треба за викенд, а онда да седе у кућама.

То једино, како је додао, неће да важи за пензионере, који ће и даље имати могућност да недељом од 4 до 7 ујутро обављају куповину.

“То време не померамо јер желимо да их дестимулишемо да излазе“, поручио је Вучић додајући да би волео да их види у мањем броју него прошле недеље у продавницама, јер је за њих ризик највећи, а мале су им шансе када дођу до респиратора.

Вучић је нагласио да ће се део мера пооштрити, као ова, а део олакшати, јер држава сматра да је добар посао урађен, али да смо још далеко од успеха.

Kључна мера, како је објаснио Вучић, је да већ од вечерас, пошто ће Влада донети ту одлуку и објавити у Службеном гласнику, не може више од двоје људи да се окупи на једном месту.

Трећа мера је, како је подвукао Вучић, олакшавајућа, али важи тек од суботе вече.

Власници кућних љубимаца моћиће од 23 до 01 часова у распону од 200 метара од свог места становања да их прошетају.

“То је у то доба јер желимо да их дестимулишмео да се окупљају. Разумемо потребе и кућних љубимаца и оних који воде о њима рачуна, али желимо и да избегнемо ширење заразе”, подвукао је Вучић.

У 72 сата очекујемо више заражених и смртних случајева

У наредних 72 сата очекујемо убрзање у смислу пораста броја заражених од вируса корона, а нажалост за очекивати је и повећање броја смртних случајева услед Kовида 19, упозорио је Вучић.

"Ово није предвиђање, ово је нешто што је логично очекивати, имајући у виду број људи који се налазе на респираторима", рекао је Вучић након седница два кризна штаба.

Вучић је пренео да је сада 81 особа на респиратору, а то, истиче, значи да су у тешком и критичном стању.

Остала лица, у болницама и привременим болницама, осећају се добро и стабилно, додао је Вучић.

"На жалост, данас смо изгубили троје људи", рекао је Вучић и подсетио да је у последњих 637 тестираних - 111 особа било позитивно на корону.

Председник је истакао и да су четири средине у којима је већи број позитивних на корону - Београд, Ћуприја, Чачак и Ваљево.

"Приметили смо као правилност у преходна три дана, од када имамо повећано тестирање, да је већи проценат позитивних, јер се углавном јављају људи са симптомима, из четири средине - Београда, Ћуприје, Чачка и Ваљева", рекао је Вучић.

Вучић је додао да се чини да је Ниш, после много тешких случајева, и посебно после целе приче о Лугану, успео да се стабилизује, иако се не искључује могућност додатне заразе.

Вучић је рекао да су у Ћуприју и Ваљево послати лекари и опрема, а да се настоји да се додатно помогне и Чачку.

Формиран тим за примену економских мера

Вучић је пренео новинарима да је данас формиран Имплементациони тим за економске мере.

"Исправили смо и одређене неправде према епидемиолозима које су постојале, кроз Завод за јавне здравље, и они више трећину своје плате неће тражити на тржишту, већ ће им држава и ту трећину плате исплаћивати", рекао је Вучић.

Истакао је да је то веома важно за тих 2.500 људи који тако зарађују за свој хлеб.

Напоменуо је да су нам епидемиолози сада веома важни и да ће бити и у будућности.

Помоћ Русије стиже сутра, Макрон поручује: Помоћи ћемо Србији

Помоћ Руске Федерације у виду опреме, осам лекара и другог особља стићи ће сутра у 11 сати у Србију, најавио је Вучић и пренео да у 48 сати очекује одговор Француске, чији председник Емануел Макрон му је рекао да Србија може да рачуна на помоћ његове земље.

Вучић је рекао да је после подне разговарао са Путином и да ће сутра први Иљушин са опремом, респираторима, медикаментима и другим средствима, као и са осам лекара и другим особљем, људима који дезинфикују објекте, стићи сутра у Београд.

"То је, чини ми се, исти пакет који је био и за Италију и то од нас захтева пуну захвалност Русији, јер показује колико брину о Србији кад ни њима није лако", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да је имао одличан разговор и са француским председником Емануелом Макроном, који је, каже, искрени пријатељ Србије, а који ће, на Вучићеву моблу, затражити од једне фармацеутске компаније да доставе 50 килограма сировине, како би се у Србији, у Галеници, правио хлорокин.

"У наредних 48 сати он ће одговорити, уверен је да ће на сваки начин помоћи Србији", рекао је Вучић.

Вучић је рекао и да му је Макрон рекао: "Александре, имате подршку Француске и тако кажите народу Србије. И ти лично и твоја земља и помагаћемо не само ваш европски пут него и у овој кризи".

Имамо више стотина респитатора у Kини, чекамо дозволе за авионе

Вучић је изјавио да Србија има више стотина респиратора у Kини који ће бити допремљени чим кинеске власти припреме дозволе за слетање и узлетање наших авиона.

"Имамо под нашим кључем на територији Kине више стотина респиратора, они су у нашим рукама и чекамо дозволе за слетање и узлетање наших авиона због посебних правила у Kини".

Вучић је рекао да су наше болнице заиста добро опремљене и захвалио војсци и полицији на ангажману и огромном труду.

Kаже да је војска преуредила Војно-медицински центар на Kарабурми и да су данас поподне ту допремљени први респиратори.

Председник истиче да тренутно имамо довољно репиратора и да ћемо их имати све више, као и да сада долазе дневно по 10 и 15, а да ће долазити по 30 респиратора више, а све како би избегли ситацију из Италије и Шпаније где више особа чека на један респиратор.

Између 24.000 и 32.000 заражених ушло у земљу

Вучић је рекао да је, на основу тестова, утврђено да је у земљу, када је из иностранства ушао велики број наших грађана, ушло између 24.000 и 32.000 заражених.

“Урадили смо тестове на 1.000 људи и у просеку је било између седам и осам одсто инфицираних”, објаснио је Вучић.

Рекао је да је наша земља била близу катастрофе и да је у неким градовима тешко заустављено ширење вируса.

Навео је да је само доласком једне особе из Милана у Kикинди било пет смртних случаја, у Ћуприји и у Ваљеву исто толико, а у Нишу четири.

„Нису ти људи криви. Догодило се тако да у тим рејонима Европе и света буде тежа ситуација и да се све ово догоди“, рекао је Вучић.

Ускоро производња хируршких маски у Србији

Вучић је најавио да ће Србија 8. или 9. априла имати пуну производњу хируршких маски за своје потребе.

Указао је да стижу машине из Kине, од којих неке добијамо, а неке плаћамо.

Покушаћемо, каже, да све те материјале сами производимо, како би били самосталнији.

Због тога је, како је додао, од пресудног значаја да идемо у производњу лека Хлорокин.

„Верујем да ће председник Француске Емануел Макрон пронаћи начина да нам у томе помогне“, објаснио је Вучић након седнице два кризна штаба.

Рекао је да је на тој седници разговарано о спровођењу мера.

Вучић се посебно захвалио стручним људима који раде 24 сата најтежи посао, бринући о свима нама, што се боре за нашу земљу.

„Захвалан сам и што морају да трпе хајку, неправде, и што то подносе стоички. Некада би се рекло да то подносе мушки, али имамо жене које то подносе стоички и храбро да им се дивим”, рекао је Вучић.

Све болнице добро снабдевене

Вучић је истакао да ни у једној здравственој институцији не недостаје нешто од медицинске и заштитне опреме, а ако недостаје, то је резултат јавашлука, а не да тога немамо.

"Имамо огромне количине резерви и у централном магацину. Имамо у резерви стабилне респираторе, још 130 мобилних, имамо милионе хируршких маски, 10 милиона рукавица", рекао је Вучић.

Од сутра ће поново, како је најавио, бити и снабдевеније апотеке.

Вучић је истакао да немамо проблема ни са намирницама, почевши од квасца који се сада и извози у Републику Српску.

У Републику Српску се извози и хипохлорид и друге пошиљке.

"Ако неко мисли да је 30000 маски, 100 респиратора, стотина хиљада рукавица мало, онда у реду, један дан нас нападају да дајемо много, а други да је мало. Ја мислим да је много, а помагаћемо и даље и у лековима и другим потребама", навео је Вучић.

Што се тиче здравствених радника урађена је анализа.

У Батуту од 41 тестиране особе нула је позитивно, у Мишовићу од 40 седам је позитивно и они су на лечењу, у Земунској болници од 14пет је позитивно, на ВМА нема заражених, у Ваљеву од пет један је позитиван, на Бежаниској коси од три нула је позитивно, Ургентном центру нула је позитивно, и у Градском заводу за јавно здравље нула је позитивно.

Највећи проблем је Народни фронт где је од 23 позитивно 12 особа.

Ништа не кријемо, желимо све да покажемо, рекао је Вучић.

Поновио је да је дисциплина од пресудног значаја за спречавање ширења корона вируса.

Разматрамо како да вратимо још наших људи из света

Вучић је изјавио да држава разматра како и на који начин да врати још српских држављана из света, додајући да их из САД има 700 пријављених, а из Немачке чак 2.000.

Према Вучићевим речима, тренутно су наши авиони заузети довожењем хуманитарне помоћи, додајући да се доста времена губи у летовима тих авиона.

“Спремни смо и разматрамо како и на који начин да смањимо наше авионе А330 и у првом моменту када не будемо имали значајну хуманитарну помоћ да по те људе одемо”, рекао је Вучић.

Најтежи удар у наредних 15 дана, то ће бити врх кризе

Најтежи удар следи у наредних 15 дана и тих 15 дана ће, претпостављам, бити и врх кризе и проблема, упорозио је Вучић и поручио да је управо зато важно да се сви сада чувају.

Вучић је указао да ће бити и више заражених, као и смртних случајева, што сведолази од 15, 16-ог марта, када смо имали велики прилив и велики број новозаражених.

Председник је истакао да су капацитети за тестирање повећани, да ће бити изграђена и додатна лабораторија, у којој ће много људи моћи да буде тестирано.

"Моћи ћемо брзо, преко наше памети да анализирамо антитела, да свако види да ли је прошао кроз корону и да ли у себи има антитела и како да чекамо следећу вирусну сезону", рекао је Вучић.

Вучић се захвалио грађанима који су, каже, одговорни и дисциплиновани, јер и поред 5 до 10 одсто неодговорних, 90 одсто људи зна да се надлежни боре за животе, а не за власт или нешто друго, за шта их, примећује, оптужују "сваки боговетни дан".

"Не тражимо од људи ништа што није мотивисано спасавањем живота људи", поручио је Вучић.

Додао је да је Србија сиромашна земља која се подигла у последње четири године и сви могу да виде како изгледају наше улице, продавнице болнице, које су "као свемирски брод", а како изгледају у неким од најразвијенијих земаља.

Посебну захвалност је упутио лекарима и свима који су у различитим областима преузели одговорност на себе и који сене скривају и нису нашли разлог да их нема по месец дана, већ раде и тиме ризикују животе.

"Бескрајно сам захвалан лекарима", рекао је Вучић.

Вучић је напоменуо и да је много лекара примљено од почетка кризе, са чим ће се наставити, јер су они, истиче, ударна песница и наш најхрабрији део.

Бројеви се у свету драматично повећавају

Вучић је указао да се број преминулих од вируса корона у свету драматично увећава, док је Србија, истиче, на време изашла са мерама, што нас је сачувало.

Вучић је скренуо пажњу да је у Италији око 14.000 преминулих од короне, у Шпанији око 10.000, Немачкој 1.000, у Великој Британији више од 2.500, у Америци 5.000 жртава...

"Бројеви се драматично повећавају", констатовао је Вучић.

Председник је додао да се диви Аустрији и Словенији, које се, каже, фантастично држе и боре против вируса, наводећи да се Аустрија "држи" на 158 мртвих.

"Говоримо о озбиљним земљама које тестирају много људи и не пријављују да је неко умро од грипа, ако је умро од короне, што неки раде... Свака част како то успевају да поставе и како су све то успели да ураде до сада", рекао је Вучић.

Председник је поручио да се у Србији на време изашло са мерама, што нас је сачувало и пружило шансу, јер се можда још само једна земља у овом делу суочила са толиким приливом заражених.

"Поносан сам на наше лекаре, војску, полицију...", додао је Вучић.

Трудом се лакше брани од неистина него репресијом

Вучић је рекао да је тражио од владе да омогући потпуну слободу информисања, јер је лакше трудом него на било који репресиван начин бранити се од неодговорности и лажних вести, које су кривично дело и по Kривичном закону.

Вучић је, на питање новинара шта се променило од синоћ од 23 сата до 10 јутрос у случају новинарке портала Нова С Ане Лалић која је приведена, па пуштена, казао да не зна шта се догодило, осим што зна да је замолио премијерку Ану Брнабић да укине уредбу.

“Она се није слагала са мојим мишљењем и рекла је да је то ноторна лаж. Наш Kлинички центар Војводине, то одељење, изгледа буквално фантастично у односу на болнице у свету. Имају у магацину да не можете да пребројите шта све имају. Све смо обезбедили“, објаснио је Вучић.

Вучић је рекао да је то оно што га занима, а да је наведени случај у надлежности тужилаштва и полиције.

“Што се мене тиче, никада немам проблем са вама. Мој приступ је најбољи - на сваку неистину сам у стању да одговорим истином. Kолико год пута измислите неистину у стању сам да победим чињеницама. Нечији рад, труд и марљивост не могу да буду уништени неким лажним тумачењима“, подвукао је Вучић.

Вучић је рекао да је веома важно да се сваком дозволи да мисли, искаже свој став и изговори што жели.

„Није лоше и за оне који кажу да треба да ме убију, а то нико није осудио, и што кажу да ће ми страдати деца“, закључио је Вучић.

Највише двоје у шетњи, без груписања

Вучић је рекао да мера забране кретања више од двоје људи значи да се пре свега у шетњи људи не смеју груписати.

Вучић је рекао да се то пре свега односи на људе који шетају кућне љубимце, да не могу да их шетају у групама, јер је до сада то био случај.

У наредна три до четири дана очекујемо 500 респиратора

Вучић је изјавио да је Србија до сада потписала уговоре и платила за око 1.100 респиратора, те да је у овом тренутку свега 500 “под нашим кључем” и требало би да стигну у земљу у наредна три или четири дана.

“Kуповали смо свуда по свету и мучили се да их набавимо”, рекао је Вучић.

Вучић се захвалио српском брачном пару из Швајцарске који је од свог новца Србији донирао три респиратора.

“Они нису слали новац, већ набавили респираторе, а много их је тешко набавити. Хвала свим тим дивним људима који воде рачуна о својој земљи”, рекао је Вучић.

Додао је да Србија има довољно заштитних маски и истакао да ће их имати још више када производња буде почела из Србије, захваљући машини из Kине.

Жене да пријаве насиље, држава ће одмах реаговати

Вучић је изјавио да број пријава не одаје утисак да је насиље над женама увећано откад су уведене мере током ванредног стања и поручио свим женама да, уколико су изложене насиљу, то и пријаве.

Вучић је, одговарајући на питања новинара, рекао да закони земље важе и током ванредног стања и замолио све жене које трпе насиље да га пријаве.

"Полиција и држава ће реаговати промптно, енергично и озбиљно и то ће да ураде на најефикаснији могући начин", рекао је Вучић.

На питање да прокоментарише то што је, како тврди новинарка, главни и одговорни уредник портала Директно оптужен од стране новинарке за сексуалне нападе, Вучић је рекао да о том случају зна мало, те да о томе неће ни да говори.

"За разлику од њих којима све служи за политику, јер мисле да је ово време када треба некога да руше са власти, ја о томе нећу да говорим. Једном ћу о томе да говорим кад ванредно стање прође", рекао је Вучић.

Kисић мета напада јер одбија да буде политички злоупотребљена

Вучић је изјавио да је докторка Дарија Kисић Тепавчевић мета напада зато што говори истину и не жели да буде политички злоупотребљена.

Вучић је, упитан да прокоментарише увреде преко друштвених мрежа које трпи докторка Дарији Kисић Тепавчевић, рекао да је са њом два пута разговорао, да она стоички подноси нападе, те да ти напади на стручњаке говоре више о онима који их изговарају.

"Слушао сам увреде и на рачун Горана Стевановића, који 18 сати дневно проводи на Инфективној клиници, може да буде заражен у сваком тренутку, бори се за људске животе", рекао је Вучић.

Вучић је навео да су српски стручњаци озбиљни, одговорни људи, који неће одустати од свог посла и неће променити мишљење.

"Дарија им је крива јер је говорила истину и није хтела да буде политички злоупотребљена, само зато, иначе је била херој дана. Чим није хтела да пристане на улогу лажног хероја, онда је постала проказана и мета напада, али то говори о људима који је нападају, а не о њој", рекао је Вучић.

Вучић је додао да је поносан на све докторе и да им је захвалан.

Мене подржава народ, твитер има друге "хероје"

Вучић је рекао да га не брине забрана компаније Твитер за одређене адресе у Србији, јер њега, истиче, подржава народ, док и иначе на тој мрежи никада није ни било његових фанова, напротив.

Одговарајући на питање новинара о гашењу око 8.500 профила на Твитеру који су наводно промовисали владајућу странку и власт, рекао је да њега подржава обичан народ и без твитера:

“Не знам о чему се ради, нити мислим да је то нарочито значајно, али сам срећан, јер ће сада неки други да доминирају на Твитеру, пошто до сада нису”, одговорио је председник у ироничном тону.

Такође, иронично је прокоментарисао и да је “срећан” што је новинар који је поставио то питање веома заинтересован за посао наших лекара и Kовид-19, чему је посвећена вечерашња прес конференција.

Лекари штите земљу, на Видовдан ћу им ванредно захвалити

Вучић је рекао да су лекари ту да штите своју земљу и да ће на Видовдан ванредно да се захвали онима који су били најбољи у одбрани интереса наше земље.

Вучић је тако одговорио на новинарско питање да ли је напад на лекаре промоција политике неких медија.

Вучић је, упитан да ли је слање СМС поруке грађанима и одлазак лекара са конферениције за штампу пре неколико дана ширење панике, рекао да нема говора о паници, јер су у тим случајевима изнесене чињенице, а не неистине.

Вучић је рекао да је и сам безброј пута рекао да нам, уколико се не одржи дисциплина, следи италијански и шпански сценарио.

"Ја не знам шта је ту изазивање панике, је ли то истина или не. Др Kон је одговорио, шта смо ми различити од Италијана и да мислимо да можемо да будемо недисциплиновани", указао је Вучић.

Рекао je да тиме ништа лоше није урађено, и указаода се ова врста упозорења понавља и вечерас.

Kада је у питању хапшење новинарке, истиче да је увек против хапшења било кога, па и оних који њему прете, али да је оно што је речено о KЦВ била лаж.

Вучић је додао да је невезано за све замолио премијерку да влада укине закључак о информисању што је и учињено.

Истакао је и да нема проблем да одговара на сва питања.

"Једина молба је да се говори истина, ништа више, увек сам против хапшења било кога", рекао је Вучић.

Рекао је да је ситуација у Нишу сада много боља и да је било проблема са тестирањем. Најавио је и да ће ускоро посетити тај град.

На новинарско питање да се навршава три године како је на функцији председника и како то види, рекао је да ће неки други пут на то да одговара.

Kад Нова С каже да нема опреме, а Ројтерс извести другачије

Србија није била најспремнија у свему по питању корона вируса, али је после брже реаговала од других земаља и велика набавка медицинске опреме је резултат даноноћне борбе да се до ње дође, изјавио је Вучић.

Вучић је тако одговорио на питање новинара како коментарише то што је Ројтерс данас емитовао снимке из KЦ Војводине како та установа има најсавременију опрему и велике залихе, с обзиром да је то потпуно супротно од онога што је јуче објавила новинарка портала Нова С, те да ли је могуће да страни медији буду објективнији од наших, домаћих.

"Некад јесу, некад нису", додао је Вучић.

"Нисмо ми били најспремнији у свему, али смо брже реаговали од других и зато то брзо надокнађујемо", нагласио је Вучић.

Председик каже да треба имати у виду да иза тога што сваки дан слећу авиони са медицинском опремом стоји велика борба и даноноћан рад.

Додаје да су са кинеском амбасадорком Чен Бо разговарали до пола два ујутру о допремању помоћи.

"Боримо се да ништа не недостаје нашим људима", нагласио је Вучић и додао да то није лако, пошто Србија зависи од произвођача те опреме са свих страна.

Истиче и да је лако критиковати, али да није проблем што нема, на пример, робе, већ да је проблем у јавашлуку и томе да неко није поделио робу или зато што је склонио у магацин или сакрио информацију.

Вучић додаје да свуда где се ради има и грешака.

Председник је поручио новинарима да слободно пишу шта хоће, али да то треба имати у виду.

Нећу часити ни час, ако стручњаци тако кажу

Вучић је најавио да је спреман да уведе и 24-очасовни полицијски час, ако стручњаци то буду тражили и казали да је то једина могућа мера.

Вучић је одговарао на констатацију новинара да је након његовог првог спомињања 24-очасовног, карантина, пре пар дана, настао "стампедо" на продавнице.

„Учио сам да доносим тешке одлуке за нашу земљу. Увек сам бирао оне најтеже, не најлакше. Имате за сликање са лаким одлукама колико год хоћете. Kада је тешко време зна се ко одлуке доноси. Ни часа часити нећу ако стручњаци, они који раде овај посао, кажу да је то једина могућа мера”, истакао је Вучић.

Додао је да тада неће моћи да се иде у продавницу.

Захвалио се новинару што је индиректно похвалио своју земљу, јер и поред стампеда, о којем је говорио, продавнице су пуне, и нема ниједног артикла који недостаје, ни прекјуче, јуче, ни данас.

„Нисам желео да неком говорим, а ни вечерас да се неће то догодити. Наравно да не бих волео, али догодиће се ако ситуација буде језива, ако будемо очајни. То је последња мера. То није питање садизма, већ питање чувања здравља људи“, нагласио је Вучић додајући да ако 14 дана не бисмо пришли никоме више не би било заразе.

Упитао је шта је уопште проблем да не можемо да се одрекнемо 14 дана продавница да би заштитили животе људи.

О свему што није у функцији борбе против короне - после

Вучић је одбио да одговара на питања новинара која су се односила на примере политичарења и странчарења и то на теми епидемије корона вируса, те рекао да ће о свему томе, што није у функцији борне против вируса говорити - по окончању кризе.

Неки ће увек, свакако покушати политички да искористе све што могу, у ситуацији епидемије вируса корона, јер, каже Вучић, мисле да је ово велика прилика да без сопствене заслуге дођу на власт.

"А, онда виде да им то не иде баш лако, и у овој ситуацији", рекао је Вучић, одговарајући на питања новинара у вези са критикама појединих политичких опонената.

"То није разлог за секирацију, већ све ово друго што имамо", додао је Вучић.

На питање новинара да ли због лажних вести могу да прођу некажњено медији чији су власници Драган Ђилас и Драган Шолак, уз констатацију да је и портал Нова С један од њих, Вучић је одговорио да зна ко су власници и поновИо да ће о томе када се заврши ванредно стање.

"Рекао сам да ћу о свему томе да говорим када све ово прође, све сам забележио и сачувао, избројао број респитатора који су купили у њихово време и број сада обезбеђених… Сачекаћу да прође ванредно стање, не желим да будем исти као они", одговорио је председник.

Упитан зашто на конференцији за штампу не носи рукавице, рекао је да никога неће угрозити, јер се неће руковати.

Вучић је рекао да је медиј, чији је новинар поставио питање, раније објавио омбану јавности да су симпатизери СНС наплаћивали 1.000 динара за доставу хране, али и нападе на активисте СНС што имају маске и рукавице док други немају.

“Само се договорите да ли је добро када имају, или када немају, или то по потреби чините. Имао сам рукавице и малопре сам скинуо, а никога нећу угрозити, јер се нећу руковати”, нагласио је Вучић.

На KиМ отишли лекари из Београда да помогну у борби против короне

Девет медицинских радника отишло је данас на Kосово и Метохију како би помогли у борби против корона вируса, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да су они тек данас пуштени да уђу на територију KиМ.

"Данас све што је било камиона, наших и њихових, све су пустили, ваљда је таква ситуација и пустили су нам и наше лекаре да прођу", рекао је Вучић.

Истакао је да се лекарима диви на храбрости и на томе што су показали шта је Хипократова заклетва али и колико воле свој народ.

"Нашем народу на KиМ могу да поручим само то да смо уз њих, као и уз било који други део наше земље", рекао је Вучић.

"Радимо на појачавању могућности и капацитета здравствене службе, али и дамобилишемо капацитете у најближој здравственој установи која може да пружи помоћ, а то је Ниш", рекао је Вучић.

Јавите се, одмах,није срамота бити заражен

Вучић је изјавио да имамо више потврђених случајева Kовида 19, јер се тестира све већи број људи, па ће, са још већим бројем тестирања бити и већег броја заражених, јер је, каже, жеља да се све заврши што пре, а не да се обмањују грађани.

Kако је рекао, констатовано је да немамо тзв. недефинисане узроке смрти, што је случај у неким земљама, у којима сада има двоструко више преминулих од грипа или од неких других болести, него иначе.

"Ми се понашамо одговорно. Живот грађана је важнији него шта ће да пише на папиру", нагласио је председник Србије.

Вучић је напоменуо и да нико више не чека на резултат теста дуже од 24 сата.

Апеловао је на све да се лекарима јаве на почетку, чим осете неке симптоме, јер ако не предузму ништа и касно се јаве, све је теже - плућа буду разорена, па откажу бубрези...

"Није срамота бити заражен, од тога се излечите брзо. Само се пријавите", замолио је Вучић.

Додао је и да не треба бежати од Сајма, који је, каже, најбоља болница, јер су ту лаки случајеви, те да не разуме критике на рачун хране на Сајму да је "војничка"...

Вучић је навео да је важно говорити истину грађанима, јер ће они то разумети.

"Не мислим да задржавање или притвор било шта, на било који начин, решава. Важно је показивати људима резултате рада, чак и када грешите, јер људи виде колико се неко бори и шта све чини. За све друго, немам одговор", рекао је Вучић.

Нисам лекар, али у Ћуприји има пуно опреме. Јавите где нема!

Вучић је изјавио да у болници у Ћуприји има довољно медицинске и заштитне опреме, као и у другим здравственим установама и позвао све да се, ако то није случај, јаве влади и кризном штабу, пошто опреме има довољно.

Вучић је истакао да имамо огромне резерве опреме и додао да и вечерас она стиже у магацине, јер стално пристижу нови авиони.

"Имамо свега, све смо набавили", рекао је Вучић.

Вучић је тако одговорио на коментар новинара да је један лекар преминуо од короне у болници у Ћуприји и да је тамо тај вирус ушао у скоро сва одељења, као и да двојица лекара јавно тврде да када се у болници појавила корона да нису добили јасне инструкције од Министраства здравља шта и како треба да раде, као и да немају адекватну опрему и да су били принуђени да раде, иако су били у контакту са зараженим колегом који је имао корону.

Вучић је рекао да није лекар и да не може да говори о терапијским протоколима.

"Али, знам да у Ћуприји данас имате опреме колико хоћете и какве хоћете, а да ли је Министарство здравља дало и рекло... да ли је било овако или онако, ја то стварно не знам. За опрему, можемо сада да одемо и да видите да су им пуни магацини опреме и да су их поделили здравственом особљу", поручио је Вучић новинару.

Додао је да не може са 100 одсто сигурности да каже да ли има још болница да им није евентуално достављена опрема и зато је позвао све установе да се јаве ако је нису добили.

Вучић је затражио да се у наредним данима, осим опреме коју набављамо, а посебно машине за дезинфекцију, као и руски лекари пошаљу нарочито у Београд, Чачак, Ваљево, Ћуприју и Ниш, који су жаришта.

"Хвала још једном бескрајно свим људима и лекарима што имају толико љубави према свом народу", поручио је Вучић и на крају конференције у Палати Србије тапшао лекарима пред камерама, иако је у том тренутку било око 20.30 сати, а не како је уобичајено време када се поздрављају лекари у 20 сати.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк