Вести

Вучић : Анализираћемо рад сваког министра из СНС

 

Први потпредседник Владе Александар Вучић каже да верује да ће Србија добити датум за почетак преговора са ЕУ. Истиче да ће након 28. јуна бити или избора или реконструкције и говори о тешким мерама које држава мора да предузме да би закрпила рупу у буџету.

Навршава се годину дана од формирања Владе. Да ли сте задовољни учињеним ?

- Треба да радимо што је могуће више. Добро је што људи примећују ангажованост Владе, посвећеност, борбеност и жељу да се ствари у Србији мењају.

Чиме сте незадовољни?

- Нисам задовољан ангажманом свих људи , не мислим само на 19 чланова Владе већ и на све што је у њеној надлежности: јавна предузећа, јавне установе. И када говорим о реконструкцији Владе, не причам само о члановима већ о ширем контексту. Мора да се мења свест. Ако мислимо да је и даље најважније да седимо у канцеларији зато што смо на вези с неким политичарем или УО, па примамо 150.000 динара а да нигде ништа не радимо, Србија нема никакву шансу. Морамо да зарадимо плате!

Да ли сте задовољни радом министара из СНС ?

- Негде јесам, негде нисам, али то није приватна ствар. То је за озбиљну анализу и не желим да дозволим да мој лични однос буде пресудни фактор у процени да ли је неко добро радио или не . Зато су тражени резултати које ћемо анализирати . То није везано само за министарства, већ и за предузеће и јавне службе и установе.

Да ли сте задовољни радом ЕПС и „Србијагаса“?

- Има много тога што бих рекао пословодству ових предузећа, али не овом приликом.

Мислите ли да је решење само у уклањању одређених људи с функције ?

- Наравно да не, али неке ствари морате на силу да урадите. Ево, посланичка група СНС више нема никакве трошкове за репрезентацију. То је заиста ситно, али да то није на силу речено, не би ни било спроведено. На некој од претходних седница Владе тражио сам да видимо трошкове путовања. У реду је кад путују премијер или неки битнији министри , али колики број службеника путује. Па има ли то баш увек резултата?! На путовањима можемо да уштедимо два до три милиона евра.

Хоћете ли смањивати плате и пензије ?

- Смањивања плата и пензија сигурно неће бити , али мораћемо да постижемо велике уштеде и мораћемо тешке, рестриктивне, озбиљне мере да предузимамо.

Које су то тешке мере?

- Мислим на одлуке о предузећима у реструктурирању, која нам поједоше огромне паре, а то годинама траје. Мораћемо да донесемо веома тешке одлуке и о реформи државне управе.

Које?

- Да ли знате колики је број запослених у државној управи : 41.500 људи у локалној администрацији и 28.400 у републичкој управи. Која то земља може да издржи?! Још је ово број без јавних служби, без војске, полиције, јавних предузећа. Некако нам је све дошло на наплату. Дошло нам је Косово, борба против корупције, тешке мере у економији. Све у најтежем тренутку. Уништавана су сва предузећа! Постоје предузећа само за комбинације и која служе да, кад треба да идете на тендер, делови ваших јавних предузећа не распишу тендер, него иду на рестиктивну набавку.

Ако све то знате, што ти нису ухапшени?

- Знамо све, али немамо доказе. Цела земља тако функционише.

Имате ли подршку коалиционих партнера за мере које сте помињали?

- Нисмо се још све договорили, али сам уверен да и они разумеју тежину ситуације у коју је земља доведена.

Да ли је хапшење Мишковића био врхунац борбе против корупције или можемо очекивати још звучних имена?

- Прво су говорили да нећемо ухапсити Мишковића, па онда да не смемо „Галенику“ да дирамо, а њен случај је тек почео. Да вам кажем, биће још случајева!

У аферу „Галеника“ изгледа је умешан сам врх СПС.

- То ће тужилаштво да утврди на основу саслушања. Ако их има, биће одговорни. Из које год партије да су, у то уопште немојте да сумњате. Ево, погледајте „Сартид“. Неки људи су ухапшени, али не и Александар Влаховић. Тужилаштво је рекло да нема довољно доказа да он буде ухапшен. Ако мислите да неко штити Влаховића, варате се.

Да ли ће бити датума за почетак преговора знаћемо 27. или 28. јуна. Хоће ли после тога бити избора или реконструкције Владе?

- Грађани Србије сигурно нису претерано жељни избора , али ми не бежимо од њих. Посебно ако се буде постављало питање легитимности власти . Очекујем датум и не знам како би европски званичници било коме објаснили да га Србија није заслужила . Ако не буде датума, наше је да сносимо одговорност за то, али држава је постојала и постојаће и после тога.

А шта је с реконструкцијом Владе?

- Подразумева се. Ако не буде избора, свакако ћемо радити реконструкцију.

Недавно сте у Земуну направили невероватан резултат. Да ли је то довољан повод да се иде на изборе у Београду?

- Не водим се партијским сигналима. Волим СНС бескрајно, али партијски успеси су нешто чиме се не руководим у вођењу државне политике.

Да ли вам је Ђилас честитао на победи у Земуну?

- Можда сам добио СМС, али немојте ме држати за реч.

Очекујете ли да СПЦ ублажи став о Косову након вашег последњег разговора?

- Имали смо веома продуктивне разговоре и наишли на разумевање готово свих владика.

Готово свих да, али Амфилохије је и овога пута био против. Да ли имате неки лични сукоб с њим?

- Никада нисам имао лични сукоб с њим. С највећом пажњом и занимањем саслушао сам све шта је имао да каже, а онда сам му и ја рекао шта мислим. И даље имам велико поштовање према њему, али и даље постоје велике разлике у политичким ставовима.

У Дачићевом је интересу да се истражи афера „Банана“ Шта је с хапшењем Дарка Шарића?

- Не бих рекао ниједну реч, ми свој посао обављамо!

Како коментаришете појављивање Бранка Лазаревића, некадашњег шефа кабинета Ивице Дачића, у Бриселу, на скупу на ком је био и Дачић?

- Видео сам то у новинама и морам да кажем да не разумем господина Лазаревића. Није ми јасно зашто је то урадио.

Имате ли подршку Дачића да истражите аферу “Банана”?

- Тужилаштво решава тај предмет и мислим да је интерес и Дачића да се тај случај реши.