Вести

Брнабић: Почетком 2022. године ауто-пут до Пожеге и заштићена клисура

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, која је данас посетила Овчарско-кабларску клисуру и Овчар бањи, најавила је да ће почетком 2022. године бити пуштен у саобраћај ауто-пут до Пожеге, али и да ће бити ревитализована клисура као природно добро прве категорије.

 

Брнабић је обишла клисуру заједно с министарком за заштиту животне средине Иреном Вујовић и министарком трговине, туризма и телекомуникација Татјаном Матић поводом почетка новог пројекта за уређење Овчарско-кабларске клисуре.

 

"Изградња ауто-пута до Пожеге значиће да се читав саобраћај клисуре сели тако да имамо коначно услове да направимо оно што је већ на папиру, а то је заштићено подручје изузетних одлика и природно добро прве категорије. Што данас када дођете овде, нажалост, не би знали да јесте", навела је Брнабић.

 

Подсетила је да су сличне ствари са измештањем саобраћаја из заштићених подручја урађене на неким другим местима, као на пример у Голупцу код тврђаве, и то је данас један од најлепших делова Србије и њених културних добара.

 

"Замислите шта онда можемо да урадимо овде у Овчарско-кабларској клисури. Ово је предео који је важан као природно добро, али и као културно, историјско и верско наслеђе Србије и дужни смо да ово вратимо и природи и грађанима", истакла је премијерка.

 

Подсетила је и да је пројекат покренут када је било сигурно да ће ауто-пут до Пожеге бити отворен почетком 2022. и да је циљ био да се паралелно ради на уређењу клисуре.

 

И када буде измештен саобраћај да овде буду урађене у клисури значајне ствари, рекла је Брнабић.

 

"Мислим да ћемо се већ следеће године видети овде на реконструисаном тргу у Овчар бањи, морамо да завршимо и измуљавање језера Међувршје и његово чишћење, да завршимо два пристаништа језеру, паркинге, уређење централног трга, отварање природњачког музеја и друго. То су све краткорочни циљеви. Морају да се уложе значајна средства због туризма, али и због наше дужности према природи и нашем културном наслеђу", нагласила је Брнабић.

 

Брнабић је рекла да ће на том пројекту радити заједно три министарства задужена за туризам, животну средину и инфраструктуру, у сарадњи са Чачком.

 

"Већ следеће године се видимо и 2022. године имаћемо и ауто-пут до Пожеге, али и клисуру која ће изгледати као природно добро прве категорије", поручила је премијерка.

 

 

 

У Србију јутрос ушло 205 држављана без Пи-Си-Ар теста

 

У Србију је јутрос ушло 205 српских држављана без Пи-Си-Ар тестова, рекла је Брнабић и објаснила да ће ти грађани у наредних десет дана бити у самоизолацији и контролисани.

 

Брнабић је рекла да ће они моћи слободно да се крећу и пре истека тог рока од десет дана уколико ураде Пи-Си-Ар тест који покаже да су негативни.

 

Одговарајући на питање да ли ће наши држављани који буду улазили у Србију без Пи-Си-Ар тестова бити контролисани, Брнабић је рекла да ће то бити решено као и у марту-априлу, односно њих ће контролисати МУП у сарадњи са санитарном инспекцијом и ако буде потребе и са осталим инспекцијама.

 

Упитана да ли ће Србија прекинути летове са Великом Британијом као што су то учиниле неке друге европске земље, Брнабић је навела да Министарство грађевине, саобраћаја и инфраструктуре гледа какве су уговорне обавезе и разматра шта таква одлука носи са собом.

 

"Чекамо још неке информације и од наших партнера из ЕУ на основу којих су они донели такву одлуку. И то смо разматрали на Кризном штабу. Чим будемо имали све информације и ако постоји потреба донећемо такву одлуку", рекла је Брнабић.

 

 

 

Како вам није досадно, кампања је далеко

 

Брнабић је на питање новинара да ли је то почетак предизборне кампање, одговорила да није реч о кампањи већ о томе да је влада одговорна и да ради свој посао.

 

"Како вам није досадно да сваки пут причате исту причу? Шта год да урадим, почетак је неке изборне кампање… Људи, ово је наш посао, кампања је далеко. Да ли бисте били срећни да седим у канцеларији и не радим ништа? Онда би ме критиковали с правом што не радим ништа", рекла је Брнабић.

 

Брнабић је поновила да није дошла у Овчар бању због кампање, већ због почетка ревитализације Овчарско-кабларске клисуре и додала да је то вредно посете.

 

"Мислим да је то вредно посете, не само председнице владе него и две министарке зато што је ово један од најлепших предела који је био девастиран тиме што нисмо имали други пут ка Црној Гори и Босни и Херцеговини. Тужно је што смо морали да чекамо 2020.годину да имамо ауто-пут до Чачка", истакла је премијерка.

 

Приметила је да шта год да ради, да ће неко прокоментарисати да је реч о предизборној кампањи.

 

"Није (кампања). Мислим да тако изгледа када имате одговорну владу", поручила је Ана Брнабић.

 

 

 

Није заустављен пројекат 5Г мреже

 

Брнабић је изјавила да ће Србија наставити да ради на развоју 5Г мреже и на финализацији свега што је потребно за објављивање тендера.

 

Брнабић је рекла да тај пројекат није заустављен, наводећи да Србија не заостаје за земљама ЕУ, будући да многе земље ЕУ још нису увеле 5Г мрежу.

 

"Посебно је важно напоменути да грађани Србије у овом тренутку немају потребу за 5Г мрежом, већ то имају евентуално научно-технолошки паркови и истраживачи који користе супер компјутере за вештачку интелигенцију", рекла је Брнабић.

 

Србија, како како је рекла, не заостаје у дигитализацији, напротив, креће се много брже него неке земље чланице ЕУ.

 

 

 

До краја године три вакцине у одређеним количинама

 

Брнабић је изјавила да се нада да ће вакцинација у Србији почети у наредних неколико дана и истакла да је Србија потписала уговор са три произвођача - америчким Фајзером, руским Гамалеја институтом за "Спутник V" вакцину и са кинеским Синофармом за Синовак вакцину.

 

"Очекујем да ће све три вакцине стићи у одређеним количинама до краја године. Које ће тачно количине да стигну, знаћете када буду стигле. У овом тренутку се још преговара са произвођачима. Видите да је Фајзер за скоро 50 одсто смањио количину која је требала да стигне у одређене земље у децембру и јануару. То се стално мења", рекла је Брнабић.

 

Брнабић је истакла да је посебно важно то што ће Србија добити вакцину у децембру и што неће морати да зависи од спремности партнера из ЕУ или од набавке преко Ковакс механизма, већ ће вакцине добити и захваљујући билатералним уговорима.

 

 

"Што се тиче плана вакцинације, Институт Батут је израдио план вакцинације. Надам се да вакцинација креће у наредних неколико дана, а на стручним службама је да одреде приоритете", рекла је Брнабић.